همه چیز دربارهی انکراژ!
پایدارسازی گود یکی از قسمتهای مهم در تمامی ساخت و سازها است. برای پایدارسازی گود از روشهای مختلفی استفاده میشود که انکراژ یکی از آنها است. ما در این مطلب قصد داریم تمامی نکات مرتبط با این روش را بررسی نماییم. در ادامه همراه ما باشید.
پایدارسازی توسط انکراژها Ground Anchors
همانطور که میدانید یکی از روشهای پایداری سازی گود، انکراژ است. از این روش با عنوانهای دیگری همچون مهار زمین نیز یاد میشود. معادل اصطلاحات مرتبط با این روش نیز Ground Anchor یا anchorage، میباشد. در این روش برای پایدارسازی گود از میلههایی که با سیمان دوغاب کاری شده است، استفاده میشود. میلهها در سوراخهایی که از قبل حفاری شدهاند، قرار داده شده و بدین صورت مقاومت را افزایش میدهند.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی نیلینگ استاندارد کلیک کنید!
تشریح اجزای مختلف مهار
در این شکل میتوانید نمایی کلی از یک مهار را مشاهده کنید. همانطور که میبینید، یک سری موارد در تصویر مشخص شده است که در ادامه این اسامی را بررسی خواهیم کرد.
unbonded length
طول غیر پیوندی، آن بخشی از فولاد پیش تنیده است که آزاد بوده و به صورت الاستیک کشیده شده و نیروی مقاومت را از طول پیوند به سازه منتقل می کند. این بخش طوری طراحی میشود که به لایه زیرین برسد و داخل خاک همگن قرار بگیرد.
Bondbreaker
باند شکن یک آستین پلاستیکی صاف است که در طول متصل نشده و روی تاندون قرار میگیرد تا از اتصال فولاد پیش تنیدگی به دوغاب اطراف جلوگیری کند. همین موضوع، باعث میشود فولاد پیش تنیده در طول پیوندی بدون انسداد در حین آزمایش و تنش کشیده شود و پس از قفل شدن فولاد پیش تنیده، رها خواهد شد.
tendon bond length
طول پیوند تاندون آن قسمتی از فولاد است که به دوغاب متصل شده و قادر به انتقال بار کششی اعمال شده به داخل زمین است. tendon bond length، باید در پشت سطح قرار داشته باشد.
Tendon
سازه پیشتنیده معادل فارسی Tendon است. این المان، مانند یک نوار لاستیکی است که تمایل برگشت به حالت اولیه خود را دارد. اما به خاطر وجود قسمت مهارکننده، همواره تحت تنش قرار دارد و به همین دلیل بدین شکل عمل نخواهد کرد. بتن پیش تنیده در محل پروژه به صورت درجا ریخته میشود، به همین دلیل محدودیتی برای شکل دادن آن وجود نخواهد داشت.
Sheath
غلاف معادل فارسی برای Sheath است. این المان، یک لوله موجدار است که از فولاد پیش تنیده در unbonded length در برابر خوردگی محافظت میکند.
دوغاب مهاری
این دوغا از مخلوط سیمان پرتلند با رزین پلیمری ساخته میشود. این دوغاب، ماده اولیه است. دوغاب ثانویه در سوراخ حفاری شده ریخته میشود، تا محافظت در برابر خوردگی را افزایش دهد.
مهار یا گیره
مهار نام المانی دیگر است که به سازه پیش تنیده وصل میشود. این بخش همیشه تحت فشار است و اجازه تنیدگی و قفل کردن را به فولاد پیش تنیده میدهد.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی پایدارسازی گود کلیک کنید!
انواع انکراژ ها
تا به امروز انواع مختلفی از انکراژها ساخته شده است. هر یک از این موارد شامل روشهای حفاری متفاوت، تزریق متفاوت و سیستمهای محافظت از خوردگی متفاوت هستند. اینکه از کدام روش استفاده کنید، بستگی به نوع خاک، شرایط آبهای زیرزمینی، محدودیتهای محل و تجهیزات بستگی دارد.
انواع مختلف مهارها شامل موارد زیر میشود:
-
انکراژ با استوانه مستقیم با تزریق بدون فشار(Straight shaft gravity-grouted)
لنگرهای زمینی که با تزریق گرانش مستقیم ساخته میشوند، انکراژ با استوانه مستقیم با تزریق بدون فشار نام دارند.
این نوع، معمولاً با استفاده از روشهای حفاری دوار یا سوراخ ساقه توخالی، در سنگ و رسوبات خاک بسیار منسجم و سخت منسجم نصب میشوند. از روشهای Tremie برای دوغاب سازی لنگر در گمانه شافت مستقیم استفاده خواهد شد.
-
مهاری با تزریق تحت فشار(Straight shaft pressure-grouted)
لنگرهای زمینی تحت فشار تزریق مستقیم، برای خاکهای دانه ای درشت و سنگهای شکافدار ضعیف مناسب هستند. این نوع لنگر در خاکهای بدون انسجام ریزدانه نیز استفاده میشود. با استفاده از این نوع لنگرها، فشارهایی بیشتر از ۰.۳۵ مگاپاسکال به ناحیه پیوند تزریق خواهد شد.
-
انکراژ Post-grouted
لنگرهای زمینی که بعد از دوغاب تزریق شده اند، از تزریق چند گروت دوغاب ثانویه، برای بزرگ کردن بدنه دوغاب لنگرهای زمینی تزریق شده با جاذبه مستقیم شافت استفاده میکنند.
-
لنگر Tiedown
این نوع از لنگرها برای سازههای زیر آب مناسب است. به صورتی که از بالا رفتن نیروهای شناور روی سازه جلوگیری خواهد کرد.
استخرهای شنا، مخازن ذخیره سازی دفن شده، ساختمانهای دارای زیرزمین و خطوط لوله زیرزمینی، همه باید به گونهای طراحی شوند که مقاومت در برابر نیروهای شناور را تحمل کرده و نیروی شناور آنها بیش از وزنشان باشد.
از این نوع میتوان برای سدها نیز استفاده کرد تا مقاومت در برابر ریزش و یا واژگونی افزایش یابد.
روش حفاری مورد استفاده در لنگر Tiedown، به انتخاب میله یا کابل برای پروژه ارتباط دارد. متداول ترین گزینهها برای حفاری سوراخ لنگر، حفاری سنگی و حفاری هستهای است که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند.
-
انکراژ Tieback
لنگرهای Tieback از طریق لنگرهای چرخان با استفاده از تجهیزات حفاری دوار در زمین نصب میشوند. لنگر Tiebackپس از رسیدن به عمق صحیح ظرفیت، با خواندن گشتاور نصب و همبستگی آن با نسبت ظرفیت نگهداری نصب می شود.
-
لنگرهای خاک
لنگرگاه خاک که به عنوان لنگر زمین نیز شناخته میشود. این مدل، به نوعی لنگر گفته میشود که به طور سنتی در سیستمهای نگهداری خاک میخ و شاتکریت خاک استفاده خواهد شد. با این حال، این لنگرها همچنین میتوانند در هر منطقهای که توسط خاک تأسیس شده و از طریق خاک به ظرفیت خود میرسد، استفاده شوند.
انواع مختلفی از لنگرهای خاکی وجود دارد، که شامل جمله لنگرهای رزین پلی استر، لنگرهای متصل به دوغاب سیمان، لنگرهای سنگ مکانیکی و لنگرهای مکانیکی خاک، میشود.
-
میکروپایل
میکروپایل نوعی لنگر است که میتواند در فونداسیون مورد استفاده قرار بگیرد.
یک لنگر میکروپایل پس از تنش کمک میکند تا انحراف سیستم مهندسی شده هنگامی که تحت سرویس قرار دارد، کاهش یابد.
این لنگر به طور الاستیکی تغییر شکل میدهد تا هرگونه تغییر شکل الاستیک را هنگام بار سرویس کاهش دهد.
کمک میکند تا هرگونه تغییر شکل غیر کشش اضافی، به حداقل برسد.
به کاهش میزان انحراف افقی کمک میکند.
در سیستمهای کاهش لغزش زمین، پس از کشش باعث افزایش اصطکاک بین اتصالات سنگ و صفحه میشود. این امر باعث افزایش نیروی مقاومت در برابر خرابی لغزش برای افزایش پایداری کل سیستم خواهد شد.
میکروپایلها از ترکیب میلگرد، پوشش فولادی و دوغاب ساخته میشوند.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی تخریب اصولی کلیک کنید!
تفاوت عملکرد میکروپایلها با دیگر مدلهای انکراژ مهار زمینی چیست؟
میکروپایلها بار را از طریق لایههای زیرین سطح خاک به خاکهای زیر با انسجام بهتر منتقل میکنند. بار پس از آن از طریق اصطکاک زیاد از پی به دوغاب و فولاد میکروپایلها منتقل میشود و به خاک یا سنگ مجاور میریزد. بیشتر اوقات، از میکروپایلها در شرایط دشوار زمینی مانند مناطقی که دارای انسداد هستند، استفاده میشود.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی خاک برداری کلیک کنید!
تست بار لنگر
یک جنبه منحصر به فرد از لنگرهای زمین، در مقایسه با سایر سیستمهای سازهای، این است که هر لنگر زمینی که قرار است بخشی از یک سازه تکمیل شده باشد، از نظر بار آزمایش میشود تا قبل از استفاده از ظرفیت بارگذاری و رفتار تغییر شکل بار آن، بررسی گردد. در ادامه آزمایشهایی را که برای بررسی این موضوع تعیین شده، بررسی خواهیم کرد.
آزمونهای عملکردی
آزمایشات عملکرد شامل بارگیری و تخلیه افزایشی لنگر تولید است. آزمون عملکرد برای بررسی ظرفیت لنگر، ایجاد رفتار تغییر شکل بار، شناسایی علل حرکت لنگر و تأیید اینکه طول پیوند نشده واقعی برابر یا بیشتر از آن است که در طراحی لنگر فرض شده است.
آزمایشات خزش طولانی
آزمایش خزش طولانی یک آزمایش طولانی مدت است (به عنوان مثال تقریباً ۸ ساعت) که برای ارزیابی تغییر شکل خزش لنگرها استفاده میشود.
نتایج این آزمایشات با معیارهای پذیرش مشخص شده مقایسه میشود تا ارزیابی شود آیا میتوان از لنگر استفاده کرد یا خیر.
مزایای استفاده از روش انکراژ
برای حفاری نیازی به وسایل مکانیزه و یا تجهیزات خاصی نیست.
با استفاده از این روش دیوارهای حفاری پایدار شده و به ساختارهای زیرزمین آسیبی وارد نخواهد شد. به راحتی میتوانید با این روش، حفاریهای عمیق را انجام دهید.
لنگرها برای توزیع مجدد نیروهای داخلی ساختار دیواره با دیوارهای نگهدارنده نرم ترکیب میشوند، بنابراین این امر می تواند اندازه وعمق میلههای فولادی در دیوارههای نگهدارنده را کاهش دهد.
لنگرهای زمینی اجزایی همه کاره هستند که برای نگهداری، مهار و پشتیبانی ساختمانها، دامنههای مهندسی شده و سایر سازهها به طور دائم یا موقت استفاده می شوند.
میتوانند در برابر خوردگی مقاوم باشند.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی سقف وافل کلیک کنید!
معایب استفاده از روش انکراژ
در این روش،استفاده از تجهیزات مشخص و مهندسان حرفهای مجرب، ضروری است.
استفاده از لنگر در خاک ضعیف و اجرای لنگر با عمق زیاد دشوار است.
اجرای لنگر روی ساختمانهای اطراف تأثیر میگذارد.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی سقف تیرچه کرومیت کلیک کنید!
طراحی و نصب انکراژ
نحوه کارکرد لنگر به خورندگی خاکی که در آن قرار گرفته و مواد استفاده شده در آن بستگی دارد. نوع جنس آهنی که برای ساخت لنگر مورد استفاده قرار میگیرد، میتواند ساخته شده از، میله فولادی یا رشته سیم، GRP، آلیاژ آلومینیوم – ۳۰ سال + یا آلیاژ آلومینیوم آنودایز سخت – ۴۰ سال + باشد.
روش نصب بسته به شرایط متفاوت خواهد بود. میلههای محرک، سوکتهای مارپیچی و چکشهای ضربهای معمولاً برای فشار دادن یا پیچاندن لنگر به زمین و همچنین ابزار دستی ساده استفاده میشوند. بسته به شرایط زمین، ممکن است ابتدا برای نصب لنگر سوراخکاری لازم باشد و گاهی اوقات ممکن است قبل از نصب لنگر، برای حمایت از سوراخ از یک پوشش استفاده شود.
عملکرد نهایی لنگر به موارد زیر بستگی دارد:
- زاویه برش خاک
- اندازه لنگر
- عمق نصب
- بار وارد شده به لنگر
برای اطلاعات بیشتر دربارهی اسکلت بتنی کلیک کنید!
تفاوتهای میخ کوبی و مهارگذاری (نیلینگ و انکراژ)
تفاوت اصلی میخ کوبی و مهارگذاری، پیش تنیدگی عضو تسلیح در روش مهارگذاری می باشد.
روش نیلینگ که همان میخ کوبی است، به صورت پسیو و روش مهارگذاری به صورت اکتیو اجرا میشود.
در روش نیلینگ، باید توده خاک تغییر کند؛ اما در روش مهارگذاری نیازی به تغییر شکل نخواهد بود.
مراحل اجرای سیستم انکراژ
در این قسمت همراه ما باشید تا مراحل اجرای سیستم انکراژ را بیشتر بررسی کنیم.
در ابتدا برای اجرای انکراژ، باید مراحل زیر را طی کنید:
ابتدا باید در محل نصب، حفاری انجام شود. توجه داشته باشید که عمق حفاری ایجاد شده باید از قبل تعیین شود. به علاوه رعایت کردن نکات ایمنی را نیز فراموش نکنید.
در مرحله بعدی لازم است، تزریق ملات در حفره ایجاد شده، انجام شود.
حالا نوبت به قراردادن کابل یا میله میرسد.
در ادامه گروت را پس از خارج کردن لوله، تزریق نمایید.
انواع کاربرد سیستمهای انکراژ
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که انواع کاربرد سیستمهای انکراژ
چیست. در ادامه همراه ما باشید تا انواع کاربرد سیستمهای انکراژ را بررسی کنیم.
دیوار نگهبان
یکی از کاربردهای سیستم انکراژ مربوط به دیوار نگهبان خواهد شد. در این حالت از دیوار نگهبان برای پیادهسازی مسیر، برطرف کردن مشکلات هندسی و یا احداث کردن جاده استفاده خواهد شد. اگر از انکراژ برای ایجاد دیوار نگهبان استفاده کنید، در هزینهها نیز صرفهجویی بسیاری به وجود خواهد آمد.
پایدارسازی شیب
پایدارسازی شیب یکی از مسائل همیشگی سازههای شیبدار بوده و هست. یکی از راههای ایجاد پایداری در سازههای شیبدار، استفاده از سیستمهای انکراژ است. با استفاده از انکراژ میتوانید نیروی بسیاری را برای مقاومت در برابر فشارها ایجاد نمایید.
سازههای متصل شده به زمین
ایجاد سازههای متصل شده به زمین، یکی دیگر از کاربردهای سیستم انکراژ است. در این حالت میتوانید یک ابزار دائمی جهت مقاومت برابر نیروها ایجاد کنید. در این مورد بیشتر برای آبهای زیرزمینی استفاده خواهد شد.
تفاوتهای روش انکراژ با روش نیلینگ یا میخکوبی
در این قسمت همراه ما باشید تا تفاوتهای روش انکراژ با روش نیلینگ یا میخکوبی را بررسی کنیم. تفاوت اصلی این دو مربوط به نحوه پس تنیده کردن مهار خواهد بود. مورد دیگر مربوط به استرندها خواهد شد. در انکراژ از استرندهایی استفاده میشود که استحکام آنها بین شش تا هشت برابر فولاد معمولی است.
کلام آخر!
ما در این مطلب سعی کردیم تمامی نکات مرتبط با انکراژ را برای پایدارسازی گود، بررسی کنیم. اینکه برای نصب انکراژ چه مراحلی باید طی شود. انواع انکراژ شامل چه مواردی میشود، برای تست آن چه راهی وجود دارد و بسیاری موارد دیگر، از جمله موضوعات بحث شده در این مطلب میباشد. در صورتی که پس از مطالعه این مطلب نیاز به اطلاعات بیشتری داشتید، میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
برای دانلود پی دی اف مقاله انکراژ می توانید از لینک زیر استفاده کنید.
دفتر فنی مهندسی روفِل، مجری اسکلتهای ساختمانی، صنعتی و عرشه فولادی، پروژههای بسیار موفقی را در زمینه سقفهای وافل اجرا نموده است.
برای آشنایی بیشتر با دفتر فنی و مهندسی روفِل به درباره ما مراجعه نمایید.
همچنین برای تماس با کارشناسان مجرب ما به بخش تماس با ما مراجعه نمایید.
اگر میخواهید با پروژههای عمرانی موفق روفِل آشنا شوید، به بخش پروژههای عمرانی مراجعه نمایید.