قالب مدور یکی از انواع قالبهای رایجی است که برای ساخت و ساز استفاده میشود. ما در این مطلب قصد داریم انواع قالب مدور را بررسی کنیم و همچنین انواع دیگر قالب بتن و مصالحی که برای ساخت استفاده میشود، بررسی نماییم.
آشنایی با انواع قالب مدور
قالب مدور میتواند برای انواع سازه با قطر کوچک، متوسط و بزرگ استفاده شود. از قالبهای مدور میتوان برای مخازن بتنی، سیلوها و غیره استفاده کرد.
قالب ستون گرد و منهول
قالب بتن گرد معمولاً قطر ۳۰ الی ۱۵۰ سانتیمتری دارد و در طول ۱۰۰ الی ۱۵۰ ساخته میشود. اکثر قالبهای مدور دارای سطح صاف و صیقلی هستند.
قالب منهول نیز از جمله مواردی است که برای اتصال چند شبکه و خط راه استفاده خواهد شد. از جمله دیگر کاربردهای آن میتوان به این موضوع اشاره کرد که برای مسیرهای کابل زیرزمین استفاده میشود.
قالب منهول نیز محصولی است که برای اتصل جریانهای زیرزمینی استفاده خواهد شد. جنس این قالب عمدتاً ازبتن، پلی اتیلن و آجر میباشد.
منهولهای بتنی معمولا از سه قسمت تشکیل شدهاند:
دیواره به طول بیست و پنج، پنجاه و هفتاد و پنج، دال که در قسمت انتهایی روی دیواره اجرا میشود و دریچه که برای تردد به درون فاضلاب قرار داده خواهد شد.
قالب قوسی و کمانی
یکی از انواع دیگر قالب مدور، نوع قوسی است. برای اجاری مخازن و سیلوها استفاده خواهد شد. کارکرد این مانند قالب بتن استاندارد است، با این تفاوت که اسمه افقی ندارد و با شعاع لوله پشت بند، میتواند انحنا را تامین نماید. قالب کمانی مانند مدولار دارای ابعاد و اندازههای مختلفی است و توسط گیره به لوله نورد متصل خواهد شد.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی پایدارسازی گود کلیک کنید!
آشنایی با انواع دیگر قالب بتن
بتن به دلیل خواص استثنایی یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است. با این حال، برای ایجاد عناصر ساختمان با بتن، باید آن را در قالب مخصوص طراحی ریخت.
برای این موضوع می توان از قالبهای موقت یا دائمی استفاده کرد، که بتن ریخته شده را تا زمان سفت شدن و استحکام کافی برای تحمل خود حفظ میکند.
انواع قالب را میتوان در موارد زیر طبقهبندی کرد:
- نوع مواد
- نوع عنصر پشتیبانی کننده
- موقتی یا دائمی
قالب بندی نقش اساسی در ساخت بتن دارد. باید استحکام کافی برای تحمل همه بارهای موجود در حین عملیات ریختهگری را داشته باشد و سپس باید در حالت سفت شدن شکل خود را حفظ کند.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی عرشه فولادی کلیک کنید!
الزامات قالب خوب چیست؟
اگرچه مواد متنوعی برای قالب بندی وجود دارد که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند. ما در ادامه قصد داریم ویژگیهای بهترین مواد برای قالب بندی بتن را بررسی کنیم.
- قابلیت تحمل بارهای مرده و زنده
- حفظ شکل خود با تکیه گاه و مهاربندهای مناسب
- ضد نشت
- عدم آسیب هنگام جداسازی
- مواد قابل استفاده مجدد
- تا حد امکان سبک
- عدم پیچخوردگی یا مخدوش شدن
هنگام انتخاب قالب، توجه به نوع بتن و دمای ریختن مهم است، زیرا هر دو بر فشار وارد شده تأثیر میگذارند. همچنین قالب باید دارای مقاومت در برابر بارهای بتن مرطوب و خشک باشد.
قالب بندی نیاز به سازه هایی مانند تیرها و تثبیت کنندهها دارد تا از حرکات در حین انجام مراحل اجتناب کنند. برای اطمینان از کیفیت بالا هنگام کار با بتن، نیروی کار واجد شرایط و نظارت کافی لازم است.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی بتن ریزی در هوای سرد کلیک کنید!
معرفی مواد رایج در قالب بندی بتن
در این قسمت قصد داریم مواد و متریال رایجی که برای قالب بندی بتن استفاده میشود، معرفی کنیم.
قالب چوبی
قالب چوبی از جمله اولین قالبهای مورد استفاده در صنعت ساختمان است. قالبهایی که با استفاده از چوب ساخته میشوند، در محل مونتاژ شده و انعطافپذیرترین نوع متریال موجود است. مزایای استفاده از چوب در قالب سازی شامل موارد زیر میشود:
- تولید و حذف آسان
- سبک ، به ویژه در مقایسه با قالب فلزی
- قابل اجرا در هر شکل، اندازه و ارتفاع
- مقرون به صرفه در پروژههای کوچک
با این حال ، قبل از استفاده از چوب باید وضعیت آن را به دقت بررسی کنید، مطمئن شوید که موریانه ندارد. قالب چوبی همچنین دارای دو محدودیت است که باید در نظر گرفته شود: طول عمر کوتاهی دارد و در پروژههای بزرگ زمان بر است. به طور کلی، قالب چوبی زمانی توصیه میشود که هزینه نیروی کار کم باشد، یا هنگامی که مقاطع بتنی پیچیده نیاز به قالب انعطافپذیر داشته باشد.
قالب تخته سه لا
تخته سه لا اغلب در کنار چوب استفاده میشود. این یک ماده چوبی است که در اندازهها و ضخامتهای مختلف موجود است. در کاربردهای قالب، عمدتاً برای غلاف، روکش و روکشهای فرم استفاده میشود.
قالب تخته سه لا خواص مشابهی با قالب چوبی دارد، از جمله استحکام، دوام و سبک بودن.
قالب فلزی: فولاد و آلومینیوم
قالب فولادی به دلیل عمر طولانی و استفادههای متعدد از محبوبیت بیشتری برخوردار شده است. اگرچه هزینهبر است، اما قالب فولادی برای پروژههای متعدد میتواند مفید واقع شود و هنگامی که فرصتهای زیادی برای استفاده مجدد پیش بینی میشود، گزینهای مناسب است.
در زیر برخی از ویژگیهای اصلی قالب فولادی ذکر شده است:
- قوی و بادوام، با طول عمر بالا
- ایجاد سطحی صاف بر روی سطوح بتنی
- ضدآب
- کاهش اثر لانه زنبوری در بتن
- نصب راحت
- مناسب برای سازههای منحنی
قالب آلومینیومی بسیار شبیه به قالب فولادی است. تفاوت اصلی این است که چگالی آلومینیوم نسبت به فولاد کمتر است و باعث می شود قالب سبکتر شود. آلومینیوم همچنین دارای استحکام کمتری نسبت به فولاد است و قبل از استفاده باید این مورد را در نظر گرفت.
قالب پلاستیکی
این نوع قالب از پانلهای به هم پیوسته یا سیستمهای مدولار، ساخته شده از پلاستیک سبک و محکم مونتاژ میشود. قالب پلاستیکی در پروژههای کوچک متشکل از کارهای تکراری مانند املاک مسکونی کم هزینه بهتر کار میکند.
قالب پلاستیکی سبک است و میتوان آن را با آب تمیز کرد،اشکال اصلی آن انعطاف پذیری کمتر نسبت به چوب است، زیرا بسیاری از اجزای آن از پیش ساخته شده است.
قالب پارچهای
قالب پارچهای به عنوان قالب انعطاف پذیر نیز شناخته میشود. این سیستم از ورقهای سبک و مقاوم پارچه استفاده میکند که برای تنظیم سیالیت بتن و ایجاد فرمهای معماری جالب طراحی شده است.
این نوع قالب از بتن کمتری نسبت به سیستمهای سفت و سخت استفاده کرده و باعث صرفهجویی میشود. این متریال برای تولید قالبهای پیچیده بسیار مناسب است.
قالب بندی Stay-in-Place
این قالب طوری طراحی شده است که بعد از ریخته شدن بتن ثابت بماند و به عنوان تقویت کننده محوری و برشی عمل نماید. این قالب در محل از فرمهای پلاستیکی پیش ساخته و تقویت شده با الیاف ساخته شده استفاده میکند. این عمدتاً در اسکلهها و ستونها استفاده شده و همچنین مقاومت در برابر خوردگی و سایر انواع آسیبهای محیطی ایجاد میکند.
قالب بندی عایق دائمی
این یکی از پیشرفتهترین سیستمهای قالب بندی است که عایق دائمی را ارائه میدهد. همچنین ممکن است شامل خواص حرارتی، صوتی و مقاومت در برابر آتش و انواع جوندگان باشد. فرمهای بتنی عایق رایجترین نوع قالب عایق دائمی هستند، جایی که سازههای بتنی با تختههای پلی استایرن عایق بندی میشوند و پس از سفت شدن بتن در جای خود باقی میمانند.
قالب عایق دائمی بهره وری و پایداری انرژی را ارائه داده و کلیه تاثیرات محیطی را کاهش میدهد.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی دستور نقشه کلیک کنید!
طبقه بندی قالبها بر اساس اجزای سازه
قالب بندی علاوه بر طبقه بندی بر اساس مصالح، میتواند با توجه به عناصر ساختمان پشتیبانی شده نیز طبقه بندی شود:
- قالب دیوار
- قالب تیرچه
- قالب پایه
- قالب ستون
همه انواع قالبها با توجه به ساختاری که پشتیبانی میکنند طراحی شده و نقشههای ساختمانی مربوطه مصالح و ضخامت مورد نیاز را مشخص میکند. توجه به این نکته ضروری است که ساخت قالب زمان می برد و میتواند بین ۲۰ تا ۲۵ درصد هزینههای ساختاری را پوشش دهد. برای کاهش هزینه قالب، توصیه های زیر را در نظر بگیرید:
نقشههای ساختمان باید تا حد امکان از عناصر و هندسههای ساختمان استفاده مجدد کنند تا امکان استفاده مجدد از قالب فراهم شود.
هنگام کار با قالب چوبی، باید آن را به قطعاتی که اندازه کافی برای استفاده مجدد دارند، برش دهید.
سازههای بتنی از نظر طراحی و هدف متفاوت هستند. مانند اکثر تصمیمات پروژه، هیچ گزینهای برای سایر برنامهها بهتر از بقیه نیست. بسته به طراحی ساختمان، مناسبترین قالب برای پروژه شما متفاوت است.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی بهینه سازی اسکلت کلیک کنید!
قالب بندی چیست؟
قالب یک نوع ظرف موقت است که در آن بتن ریخته میشود تا شکل مورد نیاز بتن را حفظ نماید. قالبها از چوب یا فولاد ساخته میشوند. قالب باید دارای استحکام کافی برای تحمل وزن بتن مرطوب بدون اعوجاج قابل توجه باشد.
انواع مختلف قالب در ساخت و ساز وجود دارد مانند قالب چوبی، قالب فولادی، قالب آلومینیومی، قالب تخته سه لا، قالب پارچهای، قالب پلاستیکی.
به طور کلی، هنگامی که بتن استحکام کافی را به دست آورد، برداشته میشود؛ اگرچه ممکن است گاهی در جای خود نیز باقی بماند.
برای خرید قالب وافل کلیک کنید.
اهمیت قالب بندی در ساخت و ساز
بدون شک قالب برای هر ساختمانی ضروری است. مزیت اصلی آن این است که نمیتوان آن را با فناوری دیگری جایگزین کرد.
در طول تمام دورههای ساختمانی، یک قالب دسترسی مناسب و بسترهای کاری را ارائه داده و ایمنی کارگران را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
قالب بندی با کاهش زمان چرخه ساخت و ساز طبقه به طبقه، زمان و هزینه پروژه را کاهش میدهد، به این معنی که پروژههای بیشتر میتوانند خواستههای بودجه خود را برآورده کنند.
برای خرید سقف وافل کلیک کنید.
سخن آخر
ما در این مطلب سعی کردیم به بررسی انواع قالب بتن بپردازیم و قالب مدور را نیز به همراه طبقهبندی آن بررسی کردیم. در صورتی که پس از مطالعه این مطلب، نیاز به اطلاعات بیشتری در این رابطه داشتید، میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.