در احداث ساختمانهای فلزی و بتنی، بتن و بتن ریزی از اهمیت ویژهای برخوردار است. اولین مرحله در ساخت ساختمان، فوندانسیون است که باید استانداردهای مورد نیاز در اجرای آن رعایت شود. قالب بندی فوندانسیون وسیله ای است که با استفاده از آن به بتن شکل میدهند و در استحکام بتن نقش ویژه ای دارد. در ادامه به بررسی انواع قالب بتن ریزی در فوندانسیون خواهیم پرداخت.
قالب بندی فوندانسیون
از مهمترین مراحل در ساخت سازههای بتنی، نحوه قالب بندی است. قالب وسیلهای است که شامل اجزایی همچون رویه، بدنه، پشت بندها، حایلها، چپ و راستها میباشد و از آن برای شکل دادن بتن خمیری به ابعاد و حجم مختلف استفاده میشود. نحوه قالب بندی یکی از مهمترین مراحل در ساخت سازههای بتنی است، قالب بتن انواع مختلفی دارد که میتوان به قالبهای چوبی، فلزی، پلاستیکی، بتنی، آجری و… اشاره کرد که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارا است.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی خاک برداری اصولی کلیک کنید!
ملاکهای انتخاب نوع قالب
- اقتصادی: در ساخت پروژههای عمرانی یکی از عوامل تاثیر گذار در انتخاب مصالح، مسائل اقتصادی است که شامل انتخاب نوع قالب نیز میشود، به طوری که مجریان ساخت و ساز مایل هستند که از قالبهایی استفاده کنند که از نظر فنی تاریخ مصرف آنها منقضی نشده باشد.
- شکل مورد نظر: اگر به دنبال یک ظاهر خاص برای اجرای پروژه هستیم باید قالبهای خاصی را به کار ببریم. این ظاهر فقط به شکل محدود نمیشود. برای مثال: قالبهای فلزی سطح صاف و صیقلی مناسب تری را به ما میدهد.
- حجم عملیات: در پروژههایی که عملیات بتن ریزی حجم وسیعی دارد مسائل فنی و اقتصادی حائز اهمیت است.
از این رو انتخاب نوع قالب اهمیت زیادی دارد که در ادامه به معرفی انواع قالب بتن میپردازیم.

برای اطلاعات بیشتر دربارهی سقف وافل کلیک کنید!
قالب چوبی
در عصر حاضر به کار بردن قالب چوبی در ساختمان سازی رایجترین روش است. قالب چوبی اصولا از چوب درختان سوزنی برگ ساخته میشود. بتن ریزی در قالبهای چوبی به دقت بالایی نیاز دارد تا به لبههای آن آسیبی وارد نشود. از معایب قالبهای چوبی میتوان به مقاومت نه چندان بالا در برابر رطوبت، عدم استفاده ازآن بیش از ۱۰ مرتبه و ضریب حرارتی پایین اشاره کرد. کاربردهای قالبهای چوبی را میتوان در ساخت فوندانسیون، ستون و تیر مشاهده کرد.
مزایای قالبهای چوبی
- سهولت و سرعت بالا در اتصالات و اجرا
- وزن کم
- از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است
- جابجایی آسان به دلیل وزن کم
برای اطلاعات بیشتر دربارهی سقف بابل دک کلیک کنید!
قالب فلزی
یکی از بهترین قالبها در اجرای فوندانسیون قالب فلزی است. قالب فلزی استحکام بیشتری نسبت به قالب چوبی و قالب آجری دارد. از معایب آن میتوان به عایق حرارت نبودن آن اشاره کرد.
مزایای قالبهای فلزی
- عمر طولانی
- مقاومت بالا در برابر فشارهای ناشی از بتن
- ایمنی بالا در برابر حرارت و آتش سوزی
- تمیز نگه داشتن محل کار نسبت به قالبهای دیگر
- سرعت بالا در نصب و اجرا
برای اطلاعات بیشتر دربارهی تخریب اصولی کلیک کنید!
قالب آجری
قالب آجری را برای استفاده در اطراف پی ساختمان به کار میبرند. این قالب پس از گیرایش بتن به عنوان قالب دائمی استفاده میشود و نقطه ضعف آن جذب آب زیاد از طریق شکافهای موجود و یا خود آجر و خروج شیرآبه بتن است. برای جلوگیری از این مسئله میتوان قبل از اجرای بتن ریزی، از یک ورق عایق نایلونی استفاده کرد یا اینکه باید آجرها را آب پاشی کنیم و باید دقت کرد که آب درون قالبها جمع نشود. همچنین در اجرای این نوع قالب بندی باید از تراز بودن آجرها مطمئن شد.
باید به این نکته نیز توجه نمود که بعد از محکم شدن آجرها دیگر نمیتوان آنها را تغییر داد. اگر میخواهیم کوچکترین خطایی در اجرای این نوع قالب بندی نداشته باشیم باید گوشه ی آکسها و قالبها را میخ گذاری کنیم و مرز بین قالبها را رنگ آمیزی کنیم.
مزایای قالب آجری
- در برابر حمله سولفاتها مقاوم است.
- در دسترس بودن مصالح
- نصب آن بسیار راحت و بی دردسر است.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی اسکلت بتنی کلیک کنید!
قالب بتن پلاستیکی
در پروژههایی که بتن ریزی آنها دشوار است از قالبهای پلاستیکی استفاده میشود. به دلیل وزن پایین قالبهای پلاستیکی مجریان ساخت و ساز میتوانند هر قالب را در پروژههایی با ارتفاع بلند استفاده کنند و در مورد سقوط قالب نگرانیای نداشته باشند. طول عمر قالبهای پلاستیکی همانند قالب فلزی طولانی نیست اما از نظر تنوع در طراحی در سطح قابل قبولی قرار دارد.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی بتن ریزی در هوای سرد کلیک کنید!
قالب بتنی
در قالب بتنی، قالبها باید خنک باشد. اگر قالب بندیها دارای حرارت بالا باشند باعث کاهش کیفیت بتنها و تغییر رنگ آن میشوند که این مسئله باعث میشود بتن شکل مناسب خود را از دست بدهد. قرار گیری قالب بتن باید به صورتی باشد که بتن از بین آن خارج نشود.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی سقف یوبوت کلیک کنید!
قالب یوبوت
در ساخت سازههایی که با قالب یوبوت ساخته میشود میزان استفاده از بتن و فولاد کاهش مییابد. تعداد ستونهای این سازهها کمتر بوده و در نتیجه وزن سبک تری خواهد داشت و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است. از انواع مختلف قالب یوبوت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قالب یوبوت تک
- قالب یوبوت اصلاح شده
- قالب یوبوت پلی استایرن
- قالب یوبوت دوبل
برای اطلاعات بیشتر دربارهی سقف تیرچه کرومیت کلیک کنید!
قالب لغزنده
امروزه برای ساخت سازههای بلند و با طول زیاد مانند سیلوها، برجهای مخابراتی، دودکشها، پایههای پله، کانالهای آب، کف جادهها و سازههای مشابه روشی استفاده میشود که قالب لغزنده نام دارد. در قالب لغزنده سطح قالب با بتن در تماس است و از آن جدا نمیشود اما بر روی آن لیز میخورد.
برای خرید قالب وافل کلیک کنید.
بررسی قیمت قالبها
عواملی همچون کیفیت، جنس، نوع و وزن قالب در قیمت قالب بندی فوندانسیون تاثیر گذار است. هزینه قالبهای خاص با طرح خاص بیشتر از هزینه قالبهای معمولی خواهد بود. قیمت قالبهای فلزی بیشتر از قالبهای چوبی است زیرا قیمت آن بر اساس وزن قالب محاسبه میشود و قالب فلزی سنگین تر از قالب چوبی است. قیمت قالب یوبوت بر اساس ارتفاع آن مشخص میشود. خرید و فروش یوبوت در کشور روند صعودی دارد و بازار رقابتی بزرگی در این زمینه ایجاد شده است، از این رو قیمت قالب یوبوت نیز متغیر میباشد.
سخن آخر
یکی از مسائل مهم در ساخت پروژههای اجرای سازههای بتنی، قالب بندی است. در ساختمانهای بتنی ستونها طی یک فرآیند خاص که شامل قالب بندی است ساخته میشود. قالب بندی فوندانسیون انواع مختلفی دارد که در این مقاله به بررسی هر یک پرداختیم.
دفتر فنی مهندسی روفِل، مجری اسکلتهای ساختمانی، صنعتی و عرشه فولادی، پروژههای بسیار موفقی را در زمینه سقفهای وافل اجرا نموده است.
برای آشنایی بیشتر با دفتر فنی و مهندسی روفِل به درباره ما مراجعه نمایید.
همچنین برای تماس با کارشناسان مجرب ما به بخش تماس با ما مراجعه نمایید.
اگر میخواهید با پروژههای عمرانی موفق روفِل آشنا شوید، به بخش پروژههای عمرانی مراجعه نمایید.