یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی که مورد استفاده قرار میگیرد سیمان میباشد. در حال حاضر در بسیاری از موارد تجاری ساختمانی مانند بتن ساده، بتن آرمه، ملات، گچ، دوغاب، رنگ و عناصر پیش ساخته از سیمان استفاده میشود. این روزها سیمان در حال رکوردزنی تاریخی قیمت است و در یک هفته اخیر یک بسته سیمان به قیمت ۱۱۰ هزار تومان به فروش رفت. با اینکه سهم مستقیم سیمان در هزینههای ساختمانی حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد میباشد اما افزایش قیمت سیمان بر قیمت سایر مصالح ساختمانی از جمله بتن و … تاثیر قابل توجهی دارد.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی نیلینگ استاندارد کلیک کنید!
دلایل افزایش قیمت سیمان
از سال ۱۳۹۸ طی چند فقره درخواست افزایش قیمت سیمان از سوی کارخانهها که از ۵ درصد تا ۴۰ درصد پیشنهاد شده بود؛ روند رشد قیمت سیمان آغاز شد. در بهمن ماه سال ۱۳۹۹ مشکلاتی از قبیل قطع برق توسط وزارت نیرو، قطع گاز توسط وزارت نفت و افزایش کرایههای حمل و نقل موجب افزایش قیمت سیمان شد.
در بازه زمانی بهمن ۹۹ تا فروردین ۱۴۰۰، افرادی که در حوزه ساخت و ساز فعالیت میکردند؛ به دلیل پیشبینی افزایش قیمت سیمان، مصرف وتقاضایشان را افزایش دادند. افرادی برای ماههای آینده خود را هم ذخیره و انبار کردند. این افزایش تقاضا در بهمن و اسفند باعث بهم ریختگی بازار و نامتعادل شدن میزان عرضه و تقاضا شد. در حالت معمولی مصرف سیمان پاکت به فله ۲۰ یا ۳۰ درصد میباشد که در این ۳ ماه به حدود ۵۰ درصد افزایش یافت.
در نتیجه به دلیل مشکلاتی از قبیل قطعی برق و گاز میزان تولید سیمان کاهش یافت. از سوی دیگر افزایش میزان تقاضا، باعث ایجاد عدم تعادل بین عرضه و تقاضا شد و قیمت سیمان در سطح بازار افزایش یافت.
به دنبال بالارفتن تقاضای سیمان، به تبع تقاضای حمل و نقل هم افزایش یافت. بالا رفتن کرایههای حمل و نقل موجب کاهش حمل سیمان از سایر استانها به استانهای پرمصرف نظیر تهران شد. در نتیجه کمبود مضاعف در برخی مناطق و ایجاد بازار سیاه توسط عوامل سودجو، سبب تشدید سیر صعودی افزایش قیمتها شد.در نهایت سیمان با قیمت گرانتر دو تا سه برابری به دست مصرف کننده رسید.
درحال حاضر دو دلیل عمده بر روی قیمت سیمان تاثیر زیادی داشته که در ادامه به شرح آنها میپردازیم.
۱-قطعی برق
همانطور که اشاره شد روند صعودی قیمت سیمان از سال ۹۸ شروع شد. اما آنچه که در این روزها قابل توجه میباشد رکوردزنی قیمت سیمان است. عاملی که تولید سیمان در کشور را بسیار تحت تاثیر قرار داده، بحث تأمین انرژی مورد نیاز کارخانههای سیمان است. در تابستان امسال برق کارخانههای صنعتی با نوسانات و قطعی زیادی روبه رو شد و صنعت سیمان کشور با مشکلاتی مواجه شد. در تابستان کم شدن آب نیروگاههای برق آبی برای تامین برق کشور و قطعی برق، در واحدهای سیمان و فولاد تاثیر زیادی گذاشته، به طوری که باعث افزایش قیمت سیمان شده است. طی سه هفته گذشته یعنی از ۱۴ تیر خاموشیهای صنعت و نوسانات برق در کشور به وجود آمد که میزان تولید سیمان در کارخانههای استان ۷۰ درصد کاهش یافت. طبق گفته مسئولان این شرایط کوتاهمدت خواهد بود زیرا به مرور با خنک شدن هوا، برق قابل توجهی به صنایع فولاد و سیمان میرسد. با عادی شدن تولید و تأمین انرژی مورد نیاز کارخانه و بازگشت به ظرفیتهای تولیدی کارخانهها امیدواریم شاهد کاهش قیمت سیمان برای مصرفکننده در استان و کشور باشیم.
۲- عرضه سیمان در بورس
با توجه به مواردی که گفتیم در حال حاضر کشور با کمبود این محصول مواجه میباشد. از ابتدای سال جاری تا پایان هفته قبل معاملات در بورس کالا ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن در بازار فیزیکی بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۵ درصد رشد حجمی را تجربه کرد. عمده رشد نیز در محصولات صنعتی و معدنی شامل فولاد، سیمان و … بوده است.
معاملات سیمان در بورس کالا از خرداد ماه سال جاری آغاز و ۲.۶ میلیون تن عرضه شد که از این میزان ۱.۸ میلیون تن مورد معامله قرار گرفت. بهطورکلی ۳۷ شرکت سیمانی مورد پذیرش در بورس کالا قرار گرفتند که ۳۴ شرکت اقدام به عرضه کردند. از سوی دیگر ۱۳۹۱ مشتری اقدام به خرید سیمان از طریق بورس کالا کردند که تعداد مشتریان نیز در حال افزایش است. این کار جز این که قیمت سیمان را به دلیل کمبود عرضه افزایش دهد نتیجه دیگری نخواهد داشت.
سیمانی که امروزه در بازار عرضه میشود سیمان انبار شده کارخانهها پیش از سه هفته گذشته است و از سه هفته گذشته به دلیل قطعی برق واحدهای تولیدی، سیمانی تولید نکرده اند که به بازار عرضه شود. . متأسفانه در شرایط فعلی که با کمبود سیمان در بازار مواجه هستیم، فضا برای سوءاستفاده برخی دلالان هم فراهم میشود. اگرچه وظیفهی کارخانهها عرضهی سیمان با قیمت مصوب به بازار میباشد اما در صورت تخلف برخی از دلالان که سیمان را با چند برابر قیمت کارخانه به مردم میفروشند میتوانید مسئله را از متولیان توزیع و نظارت بازار پیگیری کنید.
برای اطلاع از نحوه تولید سیمان وارد شوید
نتیجه گیری
قطعی برق و از سوی دیگر عرضه این کالا در بورس باعث شده تا با کمبود این محصول در بازار مواجه شویم. با پیگیریهای انجام شده از سوی وزارت صمت، سهمیه برق برای کارخانههای سیمان در نظر گرفته شده است. طی توافق وزارتخانههای صمت و نیرو، کارخانههای تولید سیمان از ساعت ۲۴ تا ۸ صبح با ۱۰۰ درصد توان و در طول روز با ۳۰ درصد توان به فعالیت خواهند پرداخت. امیدواریم با این روند در چند روز آینده مشکل کمبود سیمان به صورت کامل برطرف شود.
برای دانلود خلاصه مقاله دلایل افزایش قیمت سیمان میتوانید از لینک زیر استفاده کنید.